Derya Uysal Hakkında

5 Temmuz 1980 Bursa doğumlu. Necatibey Kız Meslek Lisesi Gıda Bölümünü, Bursa Deulcom International Halkla İlişkiler Kursunu ve BUFSAD 28.Dönem Temel Fotoğraf Eğitim Seminerini bitirdi. Anadolu Üniversitesi AÖF Halkla İlişkiler öğrencisi.
DEVAMI

Kategoriler

Son Yazılar

Röportajlar

Geliş nedenini arayanlardan

21.09.2017

Şehir şehir dolaşırken Kocaeli’den kazandığım dostlarımdan… En özellerinden… Hayatı dolu dolu yaşarken yaşatmayı sevenlerden… Tekrar bir arada beraber çalışmak dileğiyle…
 
Öncelikle Tülay Yanıkoğlu Yazıcı’yı yakından tanıyabilir miyiz?
Merhaba Ben 1981 yılında Kastamonu da bir köyde dünyaya gelmişim, doğduğum gün beni ilk gören kişilerden biri olan dayım "bu kız çok gözü açık bir kız olacak" demiş. İlk günden etrafa fel fecir gözlerle bakan, tüm çocukluğunu vukuatlar ve yaramazlıklarla geçirmiş biriyim. Lise de bir öğretmenimin yönlendirmesiyle tiyatroya başladım, Türkiye turnesi ve Yurtdışı turnesi yaptım. Akdeniz Çocuk Oyunları festivaline katılmak için Tunus'a ülkemi temsil etmeye giden ekibin bir üyesiydim. Sonra radyo yılları başladı 7 yıl aktif olarak radyo programları sundum, ardından yerel bir kanal, ardından uydudan yayın yapan Kocaeli TV de hafta içi her gün canlı olarak yayınlanan "Yaşama Dair" isimli programı sundum. Bu arada iki çocuğum oldu, 6 yaşında kızım, 3 yaşında oğlum var. 11 yıllık evliyim. Hürriyet Doğu Marmara ekinde röportajlarım yayınlanıyor. Okuma sanatı isminle bir kulüp kurdum ve kitapsever dostlarımla beraber her ay yeni bir kitap okuyup paylaşımlarda bulunuyoruz. Ayrıca kütüphanesi olmayan devlet okullarına kütüphane kuruyoruz. Kocaeli'ye farklı ve yeni etkinlikler kazandırmaya, vizyonunu arttırmaya çalışıyorum. Pek çok yazar, kendi alanında uzman kişilerin Kocaeli'ye gelmesine vesile oldum, olmaya devam ediyorum. Yakın bir tarihte TRT İstanbul'da çalışacağım. Çok okuyan, tiyatro ve sinemaya aşık, nakış işlemekten, uzun yürüyüşler yapmaktan ve çocuklarımla vakit geçirmekten çok hoşlanıyorum. Bu hayattaki en büyük arzum iz bırakan, etki yaratan ve fayda sağlayan işler yapmak.
 
Uzun yıllar sunuculuk yaptıktan sonra bir anda istifa ederek çok güzel işlere imza atmaya başladınız Kocaeli’de. Bir günüz nasıl geçiyor? 
Kocaeli TV’den ani ayrılışım herkesi çok şaşırttı. Ancak tam 5 yıldır hafta içi her gün ekrandaydım ve artık kendimi tekrarlamaya başlamıştım. Yeni şeyler yapmam ve eksenimi genişletmem gerekiyordu. Tetikleyici bir neden oluşunca da ayrıldım. Kocaeli TV bana çok önemli özellikler kazandırdı, beni çok geliştirdi ve mutlu bir çalışan olmamı sağladı. Ancak bazen bitmesi gereken şeyleri vaktinde bitirebilmek gerekiyor. Hayatımda ilk kez bir şeyi tüketmeden bitirmeyi başardım. Bunun için kendimi tebrik ediyorum, çünkü çok büyük ve önemli nedenler olmazsa insanlar oldukları yeri terk etmiyor ve gelişemiyorlar. Ancak buna izin vermedim.
Kanaldan ayrılınca bir süre dinlendim, sonrasında çok yoğun bir temponun içine girdim. Ünlü yazarları, uzmanları, eğitimcileri Kocaeli'ye getirdim. Hobi kulübü yaptık arkadaşımla beraber ve okuma sanatı kulübünü kurduk. Kütüphaneler açtık. Bunlar harika şeylerdi ve şimdi çok güzel bir kaç proje teklifi üzerinde çalışıyorum. Kocaeli'de çok güzel işler yapmaya devam edeceğim. Asıl soruya gelecek olursam günlerim çok keyifli ancak yorucu geçiyor. Saat 7 bile olmadan uyanıyorum. Çocuklar uyurken mutlaka bir fincan kahve ve kitap keyfi yapıyorum. Kitap okumak hayatımın olmazsa olmazı. Gün içinde çocuklarla aktiviteler yapıyoruz ve yaptığım tüm toplantılara onları da götürüyorum. Okul döneminde daha çok akşamları buluşuyoruz ve uyuyana kadar sadece onlarla vakit geçirmeye çalışıyorum. Gün içinde mutlaka egzersiz yapmaya çalışıyorum, yürüyüş en sevdiğim egzersiz. Onlar okula giderken ben de evden yürüyüş yapmak üzere çıkıyorum ancak yaz tatilinde bu rutinimizi yapamadık. Gün içinde mutlaka çocuklarla kitap okumaya, okuma sevgisini onlara aşılamaya çalışıyorum. Şehirdeki tüm faaliyetleri yakından takip edip etkinliklere katılmalarını sağlıyorum. Çocuklar erken uyuyor ve onların uyumasıyla birlikte bende kitaplarımla baş başa bir dünyanın içinde kayboluyorum.


 
Yeni projeler neler?
En yakın Dr. Özgür Bolat ile bir seminer var. Nar Montessori Anaokulu'nun ana sponsorluğunda olacak. Bu etkinlik beni heyecanlandırıyor. Ayrıca okuma sanatı kulübü için ünlü yazarlarla iletişim halindeyim, yakında Müge Çevik, Nimet Erenler Gülkökü gibi değerli isimleri getireceğim. Ayrıca kitap paylaşımları için Tokat'ta kurulan bir kitap kulübüne davetliyim, başarılı yazar Osman Balcığil'i ağırlayacağız. Ve TRT için büyük bir heyecan duyuyorum.
 
Projelerinizi başka şehirlere taşımayı düşünüyor musunuz?
Kocaeli'yi çok seviyorum ve kendimi buraya ait hissediyorum. Koşullar zorlamazsa burada kalmayı tercih ederim ancak hayallerime ulaşabilmek için başka bir şehir ya da ülkede olmayı düşünebilirim.
 
Aynı zamanda dünya tatlısı 2 çocuğunuz var. Annelik desem…
Dünyanın en büyük huzur veren, mutlu eden şeyi diyebilirim. Çok yorucu, psikolojisi çok ağır ancak yerini tutabilecek bir başka his yok. Yaşamla baş edebilme becerisini geliştiriyor insanın. Yani hele ki şu günlerde dünyadaki facialar, savaş, vahşet ve insanı insan olmaktan utandıran pek çok olayın karşısında; bu dünyada iyi şeylerinde olduğunu hatırlatan, bu dünyayı daha yaşanılabilir kılan tek şey. Onlara bakınca insanlığı, güzelliği, saflığı görüyorum. İyi ki hayatıma geldiler, isteyen herkesin bu duyguyu tatmasını diliyorum.
 
Onlar ve tüm çocuklar adına nasıl bir gelecek hayal ediyorsunuz?
Yaptığım tüm işlerin temelinde çocuklar var. Onlara daha güzel daha anlamlı bir dünya bırakabilmek en büyük hayalim. Umarım doğa ile iç içe yaşadıkları, sevginin ve hoşgörünün yüksek olduğu, sadece kazanmak için değil başarmak ve mutlu olmak içinde yaşadıkları, insanlığa fayda sunan işler yaptıkları bir dünya olur.
 
Yoğun tempoda çalışırken bir yandan da kitapların dünyasında kayboluyorsunuz. En son okuduğunuz 3 kitap hangileri?
O kadar çok okuyorum ki bazen kendime yetişemiyorum. Bu sıra edebiyat dergilerine taktım kafayı, özellikle Kafa, Tuhaf, edebiyatist, bavul, masa, kafasına göre, ot gibi dergiler başucumda hiç bir sayıyı kaçırmıyorum ve hemen hemen tüm yazarları okuyorum. Kitap olarak şu günlerde Osman Balcıgil'in Celile kitabı, Özgür Bolat’ın Beni Ödülle Cezalandırma ve Anthony Robbins'in Sınırsız Güç isimli kitaplarını okuyorum.
 


Medya sektörünü seçmek isteyen gençlere tavsiyeleriniz neler?
Çok okusunlar, dünyayı takip etsinler, dijital platformlarda olsunlar, sosyal ve aktif olsunlar. Her işten para kazanmak değil mesleki olarak zenginleşmek, duyulmalarını ve tanınır hale gelmelerini sağlayacak. NİTELİKLİ işler yapsınlar. Popülaritelerini topluma faydalı işler yaparak değerlendirsinler.
 
Hayatta olmazsa olmazlarınız…
Ailem, kitaplarım, müzik , tiyatro, arkadaşlarım.  
 
En sevdiğiniz yemek…
Köfte, bezelye ve tüm zeytinyağlı yemekler.
 
En sevdiğiniz renk…
Mor.
 
En sevdiğiniz içecek…
Su, ayran.  
 
En sevdiğiniz yazarlar…
Zülfü Livaneli, Elif Şafak ve Buket Uzuner.  
 
Sizin romanınızı ne zaman okuyacağız?
Kitap yazmak büyük bir hayal benim için, roman mı olur bilmiyorum ancak iyi bir iş çıkmayacaksa hiç yazmamak daha iyi diye düşünüyorum. Yazmış olmak için değil gerçekten okunmaya değer bir şeyler yazmaya başlayınca bir eser ortaya çıkacak inşallah. Yakın bir tarihte bir kitap görünmüyor ne yazık ki.
 
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Hayat tuhaf, girift ve bazen çok anlamsız, hayatı daha anlamlı hale getirmenin yollarını bulmak lazım. Meşgul olmak, sürekli üretmek, değer katmak şu yaşamı güzel hale getirmenin tek yolu. Meşgul olun, çok okuyun, aile kurun ve sanatla, doğa ile iç içe yaşayın. Mutlu olmanın yollarını bulun derim. Bu keyifli röportaj için çok teşekkür ederim, çok keyif aldım.
 

Geri Dön